Żywność ekologiczna
Zdrowie Żywność

Żywność ekologiczna, a żywność konwencjonalna

W dzisiejszych czasach większość z nas robi zakupy w hipermarketach i sklepach zaopatrzonych w produkty żywności konwencjonalnej. W sklepach tych dostępna jest żywność, która nie ma nic wspólnego z prawdziwą żywnością. Naszpikowana chemią od samego początku do jej wyprodukowania. Zawiera konserwanty, polepszacze różnego rodzaju i stabilizatory.

Taka żywność spożywana przez wiele lat, potrafi wyniszczyć organizm każdego człowieka. Największe jednak spustoszenie sieje w organizmach dzieci i młodzieży. Dlatego też, nasze społeczeństwo jest coraz bardziej chore. By ten proces choć trochę spowolnić, powinniśmy świadomie podchodzić do naszego wyżywienia. Baczniejszą wagę przywiązywać do żywności jaką zjadamy.

Zdrowy posiłekIdealną więc alternatywą jest zdrowa żywność ekologiczna, którą ma nam do zaoferowania niestety ale tylko sklep ekologiczny, bądź sklep ze zdrową żywnością. Tylko w tych miejscach możemy kupić żywność, która nie zawiera żadnych konserwantów, stabilizatorów ani żadnych innych polepszaczy. A każdy produkt zakupiony w takim sklepie musi być oznaczony znakiem certyfikacyjnym. Znak ten gwarantuje, że produkt został wyprodukowany według zasad rolnictwa ekologicznego. Jak też takie produkty wolne są od GMO. Zawierają też więcej witamin, minerałów i innych cennych składników cennych dla naszego organizmu, niż te otrzymywane w sposób konwencjonalny.

Choć zdrowa żywność ekologiczna jest niestety wciąż sporo droższa, to jednak z roku na rok zwiększa się systematycznie popyt na tego rodzaju żywność. Coraz więcej ludzi zdaje sobie sprawę z tego, że jesteśmy tym co jemy oraz nasze samopoczucie również jest od tego uzależnione.

Jeśli tak byśmy się głębiej zastanowili, to chyba żadna z dziedzin ludzkiej działalności nie ma takiego wpływu na nasz organizm, jak rolnictwo wytwarzające żywność dla człowieka. Oczywiście chodzi tu o rolnictwo ekologiczne.

Najważniejszymi cechami żywności ekologicznej są:

  • zbilansowana zawartość składników pokarmowych czyli jest żywnością pełnowartościową;
  • jak najmniej przetworzona, tylko w niezbędnym stopniu;
  • nie zawiera zanieczyszczeń chemicznych;
  • bez genetycznego modyfikowania;
  • żywność ta charakteryzuje się wyższymi walorami smakowymi.

Jeśli chodzi o żywność ekologiczną to jest ona dostępna w coraz szerszym asortymencie. Dlatego też w sklepach ekologicznych bądź w sklepach ze zdrową żywnością możemy nabyć różnego rodzaju produkty żywnościowe np.:

  • nabiał;
  • pieczywo;
  • różnego rodzaju kasze;
  • mięsa i wędliny;
  • herbaty i kawy;
  • słodycze;
  • produkty zbożowe;
  • cukry;
  • oleje i oliwy;
  • oraz miody.

Zdrowa żywność ekologiczna posiada większą wartość odżywczą niż żywność konwencjonalna. Właśnie od takiej żywności zależy nasze zdrowie oraz kolejnych pokoleń.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *