W internecie można znaleźć wiele przepisów na rarytas, jakim jest czekolada do picia. Najlepiej sprawdzają się jednak te najprostsze przepisy przy wykorzystaniu dobrej jakości produktów.
Tym samym do przyrządzenia czekolady na gorąco potrzebne nam będzie mleko, śmietanka, dobra czekolada, najlepiej gorzka oraz dodatki według uznania – najczęściej do tego rozgrzewającego napoju dodaje się również cukier, kakao, bitą śmietanę, cynamon bądź chili.
Czas, jaki spędzimy w kuchni to jakieś 15 minut. Wtedy należy pokruszyć czekoladę na drobne kawałki i zagotować mleko (mniej więcej szklankę). Do mleka wystarczy wrzucić czekoladę i na wolnym ogniu ją rozpuścić a następnie dodać mniej więcej 5 łyżeczek śmietany (30%) tak, by napój stał się gęsty. Doradzamy, by nabywając czekoladę sprawdzać jej skład. Ta gorzka ma zawierać jak najwięcej miazgi kakaowej i jak najmniej cukru a idealnie jest, gdy została wyrobiona ręcznie.
Czekolada do picia musi zostać od razu przelana do niewielkich szklaneczek i doprawiona do smaku cynamonem, posypana wiórkami czekolady, chili bądź udekorowana bitą śmietaną.
Pamiętajmy jednak, by zdecydować się tylko na jeden dodatek – jeśli chcemy posmakować chili nie dodawajmy już cynamonu.