Dieta, w której kluczową kwestią jest ograniczenie soli jest istotna dla osób, które nie tylko chcą szybko zrzucić zbędne kilogramy, ale również dla tych, które borykają się z różnymi rodzajami schorzeń. Ta zalecana jest przez dietetyków w szczególności osobom cierpiącym na choroby nerek oraz tym, które mają nadciśnienie tętnicze bądź są zagrożone tego typu chorobą.
Chcąc zmienić nawyki żywieniowe i stosować jadłospis, który jasno określa dieta bez soli w pierwszej kolejności należałoby znaleźć specjalistę, który takowe menu ustali dla nas indywidualnie. Tylko dietetyk w Warszawie, na przykład pracujący w Akademii Zdrowego Żywienia jest w stanie precyzyjnie określić nasze parametry zdrowotne i preferencje żywieniowe tak, by dieta nie była zwyczajnie szkodliwa.
Dieta bez soli to taka, zgodnie z którą potraw nie solimy. Nie korzystamy również z gotowych mieszanek przypraw a zastępujemy je świeżymi ziołami. Co więcej, należy pić dużo wody mineralnej, ale tylko tej o niskiej zawartości sodu (mniej niż 100 mg).
Do codziennego jadłospisu warto natomiast włączyć pomidory, ryby morskie i warzywa strączkowe. Ograniczać należy zaś warzywa konserwowe, kostki rosołowe, produktów gotowych bądź pół fabrykantów czy konserw,
Jeśli chcemy wykorzystać sól w naszej kuchni niech będzie to specjalna sól morska – ta zawiera najmniej niekorzystnego sodu, który jest przyczyną zatrzymywania wody w organizmie.